Att leka själva. | Sápmi - Sverige - Irland
Angelica

Sápmi – Sverige – Irland

Annons

Att leka själva.

Idag bestämde vi ett nyårslöfte för barnen. Jag är så trött på att dom följer mig i kjolarna och inte kan hitta på en enda lek själva. Så idag gjorde jag en kopp kaffe och satte mig på en stol i köket och sa att nu ska jag sitta här och dricka mitt kaffe så ni får hitta på något att göra själva – det blir ert nyårslöfte i år. Att lära er leka utan min inblandning. Det tog kanske 30 minuter (och två påfyllningar av kaffet) innan gnället och klättrandet och tjatet tog slut och Chloe hittade en penna och började rita en teckning och efter det gick dom tillsammans in i lekrummet och lekte en stund innan Chloe kom in i köket och basunerade ut att hon och Nate ville gå ut. När jag kom ut i hallen stod Chloes sparkcykel färdiglastad med favoritryggsäcken och Nate stod bredvid redo att köra ut dockvagnen genom dörren. Fina ungarna, snart kommer dom kunna leka tillsammans på riktigt.

Så jag ska fortsätta att ha is i magen. Låta dom ha tråkigt och inte hjälpa (stjälpa) deras fantasi på traven när dom inte vet vad dom ska hitta på. När vi får tid ska vi även gå igenom lekrummet. Göra det mysigt och lättillgängligt och inspirerande. Det måste bjuda in till lek helt enkelt.

Har ni några tips när det kommer till barn som är “dåliga” på att leka själva? Jag involverar dom ju i nästan allt jag gör och jag tycker ju att barn ska vara med och laga mat och hänga tvätt och torka av bord, men det vore skönt att få göra iordning middagen i fred i alla fall en dag i veckan utan barn som ska röra i kastruller och spiller ut all pasta och ramlar ner från pallar och bränner sig på stekpannan. Jag tar tacksamt emot alla tips ni har!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

  Låt barnen ha tråkigt är det enda riktiga tipset jag har ;), och det är skitsvårt men ja nödvändigt. Barn och ungdomar idag får aldrig lära sig leka, märker det så tydligt som lärare också :/. De vet inte hur de ska starta en lek och jag tror det är så viktigt att låta barn precis som man själv fick ha det ibland ha tråkigt tills inspirationen kommer. Tycker med andra ord att du gjorde precis rätt med detta 🙂

  Sen utelek i naturen, dra ut i skog och mark och låt barnen hitta skogens skatter. Skogen har ju den där spännande kraften att dra till sig liv på så många olika sätt, där är insekter, pinnar, höga berg. Kanske är det ett litet troll som gömmer sig bakom den stora stenen, eller ser ni inte den lilla nissen springa där mellan stenarna. Jag är sån där som hittar på sagor på plats där jag är, det använde jag med sonen när han växte upp men även mina elever senare. En vante kan ha en riktigt spännande berättelse att tala om för någon ensam och bortglömd i skogen :). Hjälp barnen upptäcka leken genom att ge lite små ledtrådar 🙂

  1. Angelica
   Angelica

   Åh tack för tipset! Jag ska absolut börja berätta sagor på det där sättet, så fint ju! Och jo, vi övar här hemma nu på att låta barnen ha tråkigt och det märks tydligt att Chloe är den som är van att få hjälp med att leka medan den yngsta snabbt hittar något att göra om jag är för tråkig. Vi får fortsätta helt enkelt! 🙂

Annons
stats