Angelica

Sápmi – Sverige – Irland

Att söva en bebis. 

Åh detta eviga prat om sömn. Men det är väldigt mycket som handlar om just lillpigans sömn. Sover hon inte på dagen får jag panik, eftersom hon är sjukt mycket roligare att hänga med när hon sovit, och på kvällarna försöker jag komma på någon slags rutin som kan fungera för oss framöver. Jag vill ha med bad, gos, musik och bok – inte nödvändigtvis i den ordningen. Oftast ser de olika ut, våra kvällar, men det är jag som sköter nattningarna då hon velat amma till sömns på kvällarna. Nu börjar hon dock att äta och sedan böka och ha sig tills hon släpper bröstet och vill sova utan tutte i munnen. Det är en liten vinst, antar jag, eftersom vi såklart vill att C ska kunna natta henne i framtiden. Men också lite besvärligare för mig, som tidigare haft ett enkelt sätt att söva henne. Nu vill hon istället ligga i famnen och studsa upp och ner och hit och dit när hon ska sova. Det är okej dagtid och på kvällen men när hon vaknar mitt i natten och inte nöjer sig med ett bröst i munnen utan vill komma upp i famnen och vagga runt lite för att sen kaaaaaanske bli nedlagd bredvid mig och fortsätta sova en stund så är det jobbigt. Som tur är så är hon bara 7 månader och rutinerna kommer ändras tusen gånger till, så vi provar oss fram helt enkelt. Ikväll tänkte jag först att C kunde göra ett försök men tre sekunder senare ångrade jag mig. Trots att hon kanske somnar lika bra med honom så var jag inte redo! Kanske själviskt av mig, men det skiter jag i. C kommer få natta henne också, men just nu är det hon och jag (och han är helt okej med det kan jag tillägga). 

Så ikväll provade jag detta: lite provsmak i köket, ikväll blev det banan men jag tänker mig gröt i framtiden. Sedan fick hon bada och bli insmord och få på sig pyjamas. Efter det fick hon komma ner och amma och hänga lite med oss och gosa tillsammans på soffan. När hon började gnugga sig i ögonen sa vi godnatt och gick upp till sovrummet. Där läste vi en bok (knacka på, hennes favorit) och sen satte jag på speldosan och släckte lampan och la mig bredvid för att låta henne amma lite mer (hellre än att hon ska vakna hungrig efter en timme). Ikväll ammade hon lite, sen försökte hon vända sig till mage så jag la henne tvärs över mig och ammade henne och efter en stund lyfte jag upp henne i famnen och vaggade henne till sömns. Hon somnade snabbt och jag kunde lägga ner henne bredvid mig utan större problem. Jag funderade på att prova lägga ner henne i spjälsängen, men igen – jag är inte helt redo att ha henne i sin säng. Det är mysigt att sova tillsammans, och trots att jag ibland klagar över fötter i magen och ryck i håret så älskar jag att känna hennes varma kropp tätt intill min och höra hennes små, tysta andetag i örat. 

Ikväll verkar det ha varit en bra läggning för hon har inte pipigt alls sen hon somnade vid 19.30. MEN hon sov bara en halvtimme på eftermiddagen så det kan vara så enkelt att hon var väldigt trött också. Vilket som har jag druckit te, ätit rostbröd, mejlat lite och struntat i disken. Jag övar på att inte vara så jäkla duktig jämt, disken kan vänta. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats