Angelica

Sápmi – Sverige – Irland

Nate 18 månader

Nu var det längesen jag skrev om Nates, eller nåt av barnens, utveckling. Jag tänkte mest skriva ner hur vi har det just nu så att jag har det nedskrivet till senare. Man tror att man alltid kommer att minnas hur det var när dom var små men jag har redan glömt så otroligt mycket från Chloes bebis-tid.

Och nu är ju Nate kanske ingen bebis längre, även om jag ser han som min baby fortfarande. Det är lustigt det där, att när Chloe var i samma ålder så kändes hon så stor, Nate är pluttig ju! Jag tror det är delvis håret, eller avsaknaden av hår, men också jag som eventuellt håller kvar mer i bebistiden nu än jag gjorde med Chloe.

I alla fall är han 1.5 år och går ju ä n t l i g e n ordentligt, det satt långt inne och han var ganska exakt 16 månader när det släppte för honom. På min födelsedag stapplade han iväg och sen dess är han överallt så fort man kollar bort. Han äter jämt och föredrar korv och kött och kyckling framför potatis och pasta – som han numera kan äta! Det enda han är fortsatt allergisk mot är ägg och mjölk, vi provade förra veckan med lite ost men det slutade som sagt i utslag över hela kroppen. Men det är en otrolig utveckling att det endast är några få saker vi måste undvika, så vi är glada. Hans hemska eksem är borta och han sover bättre och är en gladare unge helt enkelt.

Pratar gör han också! Inte sådär som Chloe gjorde, ett evigt babbel som vi inte förstod något av, utan nästintill riktiga ord!

  • Dadda
  • Bappa – Åabpa (syster, alltså Chloe)
  • Ba – napp
  • Goigoi – gosedjurskaninen. Ja den heter alltså så nu.
  • Om – kom
  • This (säger han om det mesta, typ som andra barn säger “där”)
  • Nana – banan(a)
  • Baaa – antingen boll eller fåret shaun
  • Moh – More (medan han tecknar det genom att höja handen. SÅ gulligt)
  • orv (korv)

Ja han tecknar även en hel del! Mat/äta, sova, jobba (medan han säger babba), tyst, dricka, flygplan, bil, katt äpple (med ljudet bäbbä), smörgås (också det med ljudet bäbbä – laejpie, smörgås på samiska. Ja många ord är “bäbbä” men så tecknar han för att visa vilket det är han menar). Han visar när han behöver gå på toa (t a c k och lov) och blir så förbannad när han inte får som han vill. I julas lärde han sig säga blåbär (enkelt med b-orden som sagt) och han har sagt både tjidtjie (mamma), Aahka (mormor), aajja (morfar) och Muahra (moster). Han förstår allt vad vi säger, mer än vad Chloe gjorde vid den åldern känns det som, och han är så himla gullig när han vinkar och ropar “bajbaj” och sedan kuskar iväg med dockvagnen som han gillar så mycket. På morgonen frågar han efter sin Åabpa och sen tjatar han hål i huvudet på mig hela förmiddagen om att vi ska hämta hem hans åabpa från skolan.

 

Han avgudar sin åabpa och det är så fint att se. Han vill ogärna vara ensam (men vilken 18-månaders vill det?) och är så bestämd i hur han ska ha det. De senaste dagarna har det onekligen varit stormigt och skrikigt från hans sida, men jag antar att han bara försöker reda ut varför han bara inte kan få göra som han vill. Han tar gärna sovmorgon till 8.00, men bara om jag ligger bredvid honom. Annars studsar han upp och tänder lampan så fort han vaknar, sen ska han ha mat direkt. Hungern är det inte något fel på.

Han är helt enkelt en ljuvlig, gosig liten kille. Så mycket kärlek i den där lilla kroppen och jag kan sakna honom fastän han ligger och sover på övervåningen (i vår säng, bredvid sin syster).

Tänk vilken tur att det kom en lillebror till vår familj, Älskade Nate.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats