Sápmi – Sverige – Irland

Barnuppfostran i den samiska kulturen.

Den här veckan har jag varit gästanvändare på Mitt Sápmi’s instagramkonto och visat glimtar ur mitt liv som ung (jo för jag räknas fortfarande som ung) same. Ett av ämnena jag tog upp var det faktum att ingen av mina kursböcker tog upp den samika kulturen när vi skulle läsa och skriva ett arbete om två olika kulturer i Sverige. Jag blev rätt ledsen, men att det inte står något om samer i facklitteratur är inte någon nyhet. Tyvärr.

Det vi skulle göra i uppgiften var att jämföra olikheter mellan två kulturers syn på barnuppfostran. Jag ville jämföra den samiska kulturens syn mot den ”svenska” (vad nu det är, men det är en helt annan diskussion) men eftersom det inte finns något i litteraturen så gick inte det. Jag bad om hjälp att samla ihop vad som egentligen gäller i den samiska barnuppfostran och fick hur många kommentarer som helst! Tack!

  • Familj – Just familjen är otroligt stark i den samiska kulturen och barnen uppfostras i storfamiljer. Trots att man bor långt ifrån varandra så är hela familjen delaktig i att uppfostra barnen. När jag var liten och vi var uppe till fjälls så hjälptes hela byn åt att uppfostra barnen och alla tog hand om allas barn. Det kändes alltid tryggt och när ens egna föräldrar hade fullt upp med att märka kalvar så fanns det alltid någon som hjälpte dig på toa eller gav dig en macka. En Kolletiv uppfostran helt enkelt.
  • Respekt – Respekten för äldre har alltid varit viktig. De som har levt länge vet mer och vi fick alltid lära oss att respektera och lyssna på de äldre. Ta i hand, presentera dig, tacka ordentligt – respekt helt enkelt!
  • Naturen – lämna alltid naturen i samma skick som när du kom. Otroligt viktigt.
  • Självständighet – Samiska barn uppfostras tidigt i att vara självständiga – men med vetskapen om att det alltid finns någon att fråga om hjälp om det behövs. Just att vara självständig tror jag kan vara både positivt och negativt, men i den samiska kulturen är det viktigt att barn kan ta hand om sig själva till en viss del. Detta hör ihop med den första punkten, ofta är föräldrarna upptagna med arbete och de äldre barnen lär sig ta hand om sig själva och även de mindre barnen i byn. Vi lär oss använda kniv, gör upp eld och laga mat. Vi lär oss att plocka undan efter oss och att se till att vi har koll på våra grejer. Vi får bära vår egna lilla ryggsäck (oftast bara fylld med en nalle och en vattenflaska men ändå) och får gå till sommarvistet på egna små ben.
  • Synen på barn: En punkt jag tycker är värd att nämna är hur den samiska kulturen ser på barn. Aldrig har barn setts på som något som står i vägen för vad man vill göra. Barn får följa med på ALLT och ses aldrig vara i vägen. Barn följer med på fester och andra evenemang. När vi var små var vi med på bröllop tills vi somnade på en stol i ett hörn. Jag var bara en vecka när tjidtjie tog mig i gierkemen och åkte på renskiljning. Jag älskar att barn inte ses som någon börda eller att man måste sluta åka på resor och fester bara för att man får barn.

Detta är bara några få punkter, och jag önskar jag hade lite mer tid att skriva om det här ämnet då just barnuppfostran ligger mig varmt om hjärtat. Jag är mitt uppe i att uppfostra min sametjej och försöker få den samiska känslan att nå ända till Irland. Jag kommer fortsätta resa med henne, hon får följa med helt enkelt. Min familj hoppas jag kommer ta hand om henne och se till att hon får respekt för naturen och de äldre i släkten. Jag hoppas hon blir en självständig tjej, men att hon även vet att hon alltid får komma in i vår stora säng om hon är rädd eller ledsen (det fick vi alltid som små). En sa jag har upptäckt nu när vi läst om barnuppfostran i olika kulturer är dock att det samiska synsättet är mer likt det arabiska eller andra kulturer utanför Skandinavien (Europa) än den svenska kulturen. Jag har alltid tänkt att jag har växt upp i ett svenskt/samiskt hem men är beredd att ändra mig. Jag blev uppfostrad i ett samiskt hem med en helt annan kultur än den svenska.

Jag kommer fortsätta skriva om det här ämnet! Fortsätt gärna ösa på med kommentarer och tankar och frågor!

DSC_2162

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats