Angelica

Sápmi – Sverige – Irland

Måndag och matproblem.

Ny vecka nya tag. Barnen är friska och Chloe tillbaka på skolan. Dock känns det som att mina dagar just nu går ut på att laga mat och mata barn hela tiden. Är det inte frukost och lunch så är det mellanmål till förbannelse. Oftast i osynk eftersom dom vaknar olika tider och så är Chloe på skolan (så på morgonen ska jag även göra iordning hennes skol-mellis) och är det inte det så måste Nate ha mjölkfritt och Chloe vill ha toastade ostmackor. Nate äter bara protein och Chloe mest pasta med ketchup. Jag skär äpplen, skalar apelsiner, brer mackor och bakar bröd. Det ska vara mjölkfritt och fullt med grönsaker och nyttigheter och mättande och gott och jag blir snart galen! Åh, glömde jag nämna att varje morgon skriker Nate när jag sätter ner grötskålen framför honom. Skriker och ålar sig ner från stolen och gråter och när jag tillslut får honom att prova en liten sked med gröt och freaking äpplemos som jag har gjort så blir han tyst och äter hela skålen och sen skriker han igen när det tar slut!

Jag behöver hjälp och tips på hur vi ska göra. Kanske borde vi ha ännu tydligare rutiner runt när vi äter, just nu känns det som att barnen jämt vill ha något i munnen. Men jag vill ju inte att dom ska vara hungriga, och Chloe är tydligt i någon slags växtfas för hon är hungrig hela tiden. Till lunch åt hon dubbelt så mycket som hon brukar (tom dom rivna morötterna gick ner) och ville sen ha mer? Hon fick en skål med flingor och ville ha mer? Kanske jag ska byta ut pastan mot fullkornspasta så hon blir mättare (men jag tycker den smakar papp..)? Och mellanmål? Vad ger ni era barn i mellanmål? H j ä l p !

I alla fall lagade jag en kycklingstroganoff till middag som gick hem hos barnen. Eller ja Chloe är fem tuggor och ville sen inte ha mer så hon fick gå för att sedan komma tillbaka efter en halvtimme och fråga efter en macka.. i alla fall stekte jag en charlottenlök i smör, stekte sen kycklingbitar färdigt och öste i en stor riven morot, 3 msk tomatpuré och 1 msk ketchup (skulle tagit chilisås om jag hade haft det). Sen på med ca 3-4dl havregrädde och salt och peppar. Sjukt gott, vi åt det med pärlcouscous. Nate åt nog en hel kycklingfilé själv, men matade mig med couscousen..

Jag är bara så trött på att inte göra annat än att laga mat och servera och duka undan och diska och handla. Snälla ge mig era bästa tips på hur jag kan göra allt enklare, men också nyttigare (det känns verkligen som att barnen knappt får i sig en enda grönsak just nu. Vilket inte är sant såklart men det är så det känns). Har ni några tips på recept som är mjölkfria får ni gärna kommentera!

Dagens mellis på köksbänken. Äpplen och apelsiner.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jessica

  FETT! Fett Se till att de får fett i sig vid varje måltid så är de mättare längre. Mina får fet yoghurt med frön och havregryn och frukt till frukost. Sen mellanmål med tex ostbitar och nån grönsak eller frukt. Sen lunch, alltid grovt bröd med ordentligt med smör och leverpastej/ost/skinka och majo/färskost/salami. Till eftermiddagsmellis blir det ofta fet smoothie, alltså med frukt plus avokado eller kokosfett typ. Eller salamirullar, knäckechips med smör på, grönsaksstavar att dippa i creme fraiche-sås, eller rökt fisk i bitar. Till middag allt mellan himmel och jord, det som vi vuxna vill äta, men alltid med ordentligt med smör/olja/grädde så att alla blir mätta. Mellan måltiderna får barnen bara vatten, då äter de också bättre av det som serveras.
  Om maten inte smakar så finns det alltid knäckebröd och smör som de får ta istället. Och! Alltid alltid alltid sitta vid bordet och äta, utan skärmar eller andra distraktioner.
  Hmm. Så tänker jag, på det stora hela. Mina ungar är väldigt kräsna i perioder, men erbjuds ändå allt. Ibland är mat och barn sjukt frustrerande, men sen! Plötsligt händer det! Puss!

 2. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

  Prova göra som många förskolor gör här i Sverige (jobbade på föris tidigare). Ha uppskuren frukt hemma i kylskåpet. Skär upp lite banan, äpplen, apelsin, gurkstavar & morotstavar. När barnen är sugna så ställ fram en skål så får de plocka själva :).

  Vet inte hur du brukar göra, men försök att dela ut maten i fyra högar så barnen ser vad varje hög innehåller. Tex en hög ris/pasta/potatis, en hög med vi säger kyckling och en hög currysås och sedan grönsaker helt inte blandat utan endast en av grönsakerna gurka/morot/sallad. Barn vill se vad de äter och inte ha maten ihopblandad, minns inte vart jag läst det men har något med att kolla upp vad som är “giftigt”. Vi vuxna har lärt oss att blanda maten, men egentligen ska varje bit ätas för sig om man ser till vårt “ursprung”. Låter flummigt kanske 😉

 3. Nina

  Samma här samma här! Åh så skönt att läsa att andra har det likadant, tack för att du delar med dig <3 Annars brukar det mest kännas som om alla får i sina ungar ordentligt med föda och det är bara jag som är misslyckad som inte fixar det mest grundläggande med att vara förälder liksom. Men ja, det är ett hästjobb som upprepas i all oändlighet (precis som plock och städ) och jag behöver också hjälp! Tyvärr inga tips från mig men hoppas du får många bra från andra så att jag också kan bli inspirerad.

  1. Angelica
   Angelica

   Åh tack för din kommentar! Det ÄR ett heltidsjobb och man vill ju göra sitt bästa eftersom man älskar dom så otroligt mycket!

 4. Madde

  Åååh, känner med dig. Det jag saknar absolut minst med mammaledigheten är allt roddande med maten. Jag ska fundera om jag har några tips. Återkommer! 😊

stats