Angelica

Sápmi – Sverige – Irland

Stängda skolor, stängda pubar och inställd Paddy`s day.

HEJ från vår Lill-karantän som jag kallar det. Vi är ju inte i riktig karantän, men alla skolor stängde i torsdags och vi uppmanades hålla oss hemma så mycket vi kunde så Ciaran åkte och handlade så vi skulle slippa göra det under helgen och sen dess har vi bara varit hemma. Sen i torsdags har det verkligen eskalerat känns det som och jag är glad att vi bestämde oss för att stanna hemma och inte åka till Stockholm. För som det ser ut nu blir vi hemma ett bra tag, och det är åtminstone hållbart så länge vi alla är friska. För det är vi! Än så länge i alla fall. I helgen har vi ju inte träffat någon och Ciaran började jobba först igår så vi har verkligen hållit oss isolerade. Nu funkar ju det för oss, jag är så glad att jag ändå är hemma med barnen och är van vid galna dagar med hela familjen under samma tak i miljoner timmar. Så länge vädret blir lite bättre så kommer vi klara oss bra. Just nu är det tufft med regn och blåst men det ska bli bättre så vi får bara härda ut tills det blir lite färre regntimmar.

 

Sen skolorna stängde har de även sen igår stängt alla barer, pubar och restauranger och alla som kan uppmanas jobba hemifrån. Mataffärerna säljer som aldrig förr och de har infört stunder där bara äldre och handikappade får handla för att underlätta för de som behöver extra tid och hjälp. Vi är inte i full lock down ännu, så vi kan i alla fall ta en promenad per dag vilket håller oss alla glada. Vi behöver inte förklara något alls för barnen, men snart kommer väl Chloe börja undra varför hon inte får träffa några kompisar. Vi tar det då. Tills dess pysslar vi och kollar på film och bakar kakor och läser böcker och cyklar och bygger kojor och målar stenar. Det går bra helt enkelt, vi är ju som sagt vana.

Så här kan en vanlig karantän-dag se ut hos oss:

7.00 Chloe vaknar, väcker mig och frågar om hon får gå ner och sätta på tv.n. Det får hon.

7.40 Nate vaknar och tassar ner till Chloe i vardagsrummet. Jag ligger kvar och scrollar lite på mobilen.

8.00 Jag kliver upp, klär på mig och samlar ihop barnens kläder och går sen ner och frågar vad dom vill ha för frukost.

8.30 Citron- och ingefärate till mig, frukost till barnen.

9.00 Klär på barnen, går ut med Jack om det inte regnar. Leker med allt möjligt, plockar ur diskmaskinen och undan frukosten. Slänger in en tvätt. Dricker kaffe och äter frukost.

10.30 Mellis till barnen (ja det känns ofta som att vi inte gör annat än äter). Typ macka, ägg, vindruvor. Sen hittar vi på något att pyssla med eller leka. Idag målade vi shamrocks, irländska flaggor och regnbågar som vi hängde upp i fönstret.

12.30 Lunch för alla inblandade. Oftast pasta och korv, idag våfflor!

13.00 Om barnen frågar får de kolla på tv en timme medan jag städar undan efter lunchen och sen dricker kaffe och tar det lugnt en stund. Om jag inte som idag har ett tvättbart att ta hand om, Eller nåt annat hushålligt som det alltid finns.

14.00 Ut! Om vädret tillåter. Annars bygger vi en till koja eller (som idag) målar ansikten på stenar vi plockat dagen innan.

15.00 Mellis. Äpplen, knäckebröd och yoghurt tex. Kaffe till mig (jo jag försöker hålla kaffet schemalagt också annars slutar jag aldrig dricka..)

16.30 Jag börjar laga middag. Om barnen är på bra humör och inte dödar varandra leker dom medan jag skalar potatis/steker köttfärs/hackar grönsaker. Jag önskar att jag var en sån mamma som lät barnen hjälpa till men alltså jag vill bara laga mat i fred. Kanske blir det lättare när de blir äldre. Men duka bordet borde jag bli bättre på att tvinga dom till.. Nå, leker dom inte bra utan försöker mörda varandra med diverse tillhuggen (vilket är det vanligaste scenariot just nu) så får dom kolla på tv medan jag fixar med middagen. idag fick jag till och med sätta dom i ett varsitt rum med en varsin tv då de inte slutade bråka för att de vägrade kolla på samma sak. Tur vi har två tv-rum… Haha

17.30/18.00 Middag! Efter middagen städar vi undan i köket, snickesnackar lite och går sen upp och tar på oss pyjamas.

18.30/19.00 beroende på när middagen var, hur mycket de åt och hur trötta de är så äter vi kvällsmat nu, kollar kanske på lite tv, borstar tänder och mellan 19.00-20.00 lägger vi dom. Oftast samtidigt i deras sovrum, efter att ha läst tre böcker i vår säng, men ibland lägger jag Nate redan vid 19.00 och Chloe en timme senare. Det beror på dagsformen helt enkelt, men Chloe märks det på att hon blivit större och inte somnar så tidigt som Nate skulle behöva gå och lägga sig.

När barnen har somnat hänger jag tvätt och sen dricker jag te och kollar på film/läser bok/badar/lägger pussel. Mm kvällar ändå hörni,

OBS så här ser alltså de flesta dagar ut, ibland lyckas vi bara hålla oss till ”schemat” under morgonen, ibland halva dagen och ibland skiter vi i allt och goes nuts. MEN både jag och barnen mår bra av att ha någon slags ram att följa, och jag kan vara säker på att dom inte hungrar ihjäl mellan målen samtidigt som jag inte behöver laga mat och bre mackor hela dagen. Barnen mår bra av rutiner, och jag har något att gå efter om dagarna. Sen är jag väldigt flexibel och spontan som person, men som hemmamamma har jag varit tvungen att göra upp något slags schema som funkar här hemma. Vi blir inte tokiga, alla vet vad som gäller. Bästa är att vi kan undvika skärm-tjatet. Jag kan svara nu att efter lunch kan ni få kolla på tv när tjatet börjar redan efter lunch. Chloe brukar snabbt acceptera det då och Nate gör ju bara som Chloe gör ändå (eller tvärtemot, men det är ett annat blogginlägg). Men nä, det som inte står med i det här schemat är ju allt tjat och allt bråk och alla gånger vi river kojor och kastar gosedjur och puttas (OBS. Jag puttas inte, det är barnen. Hahaha). Det är verkligen inte så här enkelt och rent som det ser ut, och ibland har Nate på sig pyjamas fram till efter lunch och Chloes hår är oborstat i tre dagar. Jag lovar!

Så fick ni i alla fall veta hur våra dagar ser ut, helt o-ombett. Haha. Men kanske kan jag ge någon nybliven hemmaförälder lite tips att klara av vardagen hemma med barnen under de veckor de flesta av oss är i karantän.

Rutiner

Klä på er

Gå ut om så bara tio minuter.

Puss och hej för den här gången, det var mysigt att skriva lite! Och just ja! Hippt St. Patricks day! En konstig en, men jag tror att när det här är över kommer det införas en post-paddys day där alla går man ur huse för att fira så det blir nog bra det här.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Angelica

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ann-Louise

    Alltid kul att läsa om er vardag. Här i norra delarna av Sverige rullar vardagen på. Eller iaf jobb och skola. Men snoriga barn ska hållas hemma vilket har inneburit vab hela veckan. Idag vabbar min sambo så att jag får en liten paus och gå på jobbet 🙂 Har lite liknade rutiner hemma men här ska alla ut en stund innan lunch för allas trevnad och efter lunch är det vila för en och lugn stund för alla andra.
    Hade inte något egentligt att skriva ville väl mest lämna ett spår eftersom jag läser här 🙂

  2. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

    Utöver det faktum att skolorna (förutom gymnasium, universitet, folkhögskolor och vuxenutbildningen samt liknade) är öppna här så låter det som det är ganska lika system. Jag får se hur länge lärarna i grundskolan får jobba, kommunala gymnasiums lärare är på plats i skolan med distansundervisningen så misstänker att det blir lika för oss _om_ skolan stänger. Jag tror det dock, sagt enda sedan i gymnasiet stängdes att grundskolan och förskolan står på tur men att det handlar mer om lagar där som förskjuter tiden.

stats